Činčila, ljubimac po mjeri , PREDIVNE SU.

Činčila, ljubimac po mjeri , PREDIVNE SU.
Činčila, ljubimac po mjeri , PREDIVNE SU.

četvrtak, 28. travnja 2016.

Činčila, ljubimac po mjeri , PREDIVNE SU.

Činčila, ljubimac po mjeri , PREDIVNE SU.

Da li ste pročitali uputstvo za gajenje činčila? Pre nego što se odlučite za dijeljenje života sa ovim fenomenalnim bićima, odvojite nekoliko minuta i utvrdite da li zaista možete da preuzmete na sebe višegodišnju odgovornost koju podrazumijeva gajenje ovih prelijepih stvorenja. Ako je odgovor da, život će Vam biti bogatiji, u to ne sumnjajte, ali, nemojte njihov život ugroziti ukoliko niste sami sigurni šta želite...


Činčile su kućni ljubimci koji su zahvalni za gajenje. Žive od 15 do 25 godina, potrebna im je relativno mala količina hrane, skromnih su tjelesnih dimenzija, i zauzimaju prostora onoliko koliko im je veliki kavez.
Chinchilla (Familia Chinchilidae) je sisar porijeklom iz Južne Amerike. Vrsta je istrijebljena iz prirode.
Odgovara mu sobna temperatura i ne bi je trebalo iznositi napolje, jer od direktnog sunca može da dobije toplotni udar. Ima gusto krzno i nema mogućnost znojenja.




Kavez/terarijum
Otprilike, dimenzije bi mogle da budu 30x30x60. Ukoliko nabavite točak za trčanje, prostor može da im bude i manji.
Činčila je aktivna noću, tj. tada se hrani i trči u točku, a danju spava.
Kavez/terarijum je potrebno postaviti na mjesto na kojem može neometano da spava u toku cijelog dana. Vrlo lako se budi od naglih pokreta i glasnih zvukova. Dakle, kavez životinje trebalo bi postaviti u najmirniji dio prostorije.

Održavanje higijene
Kavez je neophodno čistiti po potrebi (1-2 puta nedjeljno), i mijenjati im prostirku od piljevine. Prostirka se može kupiti u prodavnicama kućnih ljubimaca.
Činčile vole da budu čiste, i stalno grickanjem čiste svoje krzno. Ukoliko ih ima dvije, jedna drugoj čiste krzno. Činčile čiste svoje krzno i pomoću vulkanskog pijeska, koji se kupuje u prodavnicama kućnih ljubimaca. Imaju izuzetno gusto krzno i nikako se ne smije kvasiti vodom.
Činčila se „kupa“ tako što se okreće u pijesku. Pri čišćenju kaveza,  trebalo bi im priuštiti i kupku u pijesku („dust bath“).
Pošto pri okretanju u pijesku velika količina pijeska kruži zajedno sa životinjom u vazduhu, potrebno je „kupati“ je u dubljoj posudi, da ne bi pijesak ispadao po prostoriji.


Ishrana
Činčila voli suvu hranu. Sijeno joj je osnovna hrana. Trebalo bi da stalno na raspolaganju ima više sijena nego što može da pojede.
Osim sijena, u prodavnicama kućnih ljubimaca se može nabaviti mješavina hrane za činčile koja sadrži, pored granula, suvo voće i žitarice. Hranite je ovom mješavinom jednom dnevno i to uveče, jer noću jede, ili dva puta dnevno - ujutru i uveče (jedna ili dve šake hrane je dovoljna količina).
Ukoliko želite, možete joj davati i orahe, lješnike, bademe, kikiriki, sjemenke suncokreta, kao i musli.
Voli i svježu biljnu hranu – maslačak, zelenu salatu, kao i razne druge biljke.
Činčila je glodar, što znači da ima prednje zube koji stalno rastu i mora da ih troši. Potreban joj je komad ili grana drveta koju će ona po potrebi grickati.
Kao posudica za hranu, najbolje je da posluži glinena tacna neke manje saksije, piksla ili neki sličan predmet koji je dovoljno težak, tako da životinja neće moći da ga prevrne. Plastiku vrlo lako oštete zubima, a lagane i slabo pričvršćene posudice lako prevrnu.
Što se pojilice tiče, najbolji izbor je balončić od plastike ili stakla, na čijem je zatvaraču metalna cijev sa kuglicom, koju oni mogu da okreću i uzmu tačno količinu vode koja im je potrebna, bez prosipanja. Otvorene posude sa vodom se lako zaprljaju ili prevrnu.



Narav životinje
Kao i sve životinje, svaka činčila ima drugačiju narav. Neke su živahnije, neke su mirnije. Generalno, sve činčile vole da se s njima postupa pažljivo. Plašljive su, kao i sve divlje životinje.
Nemojte ih hvatati za krzno, jer ga onda odbacuju, jer osjećaju da su u opasnosti.
Vrlo su brze životinje, i najbolje je da ih ne puštate da same trče po vašoj kući, već da im kupite točak, u kome će one potrošiti višak energije. Ukoliko ih puštate da trče po sobi, učinite to tamo gde nema predmeta ispod kojih se mogu sakriti i odakle ih teško možete vratiti u zavez/terarijum.
Dopustiće da ih mazite samo koliko njoj prija. Kad počne da joj smeta, staviće vam to do znanja tako što će svojim šapicama „gurati“ vaše ruke. Ukoliko to ne shvatite, ugrišće vas, blago, za prst. A ako i taj znak ne budete shvatili, može vas ugristi vrlo jako, čak i tako da vam poteče krv.
Ženke se brane i mokrenjem. Može vas popiškiti ako je uplašite, a niste joj dovoljno blizu da bi mogla da vas ugrize. Opet, neće sve ženke da vas upiške, to zavisi od njihovog karaktera. U svakom slučaju, morate biti pažljivi da biste zadobili njihovo povjerenje.
Činčile su socijalne životinje, tj, vole društvo. Ukoliko nemate vremena da joj često poklanjate pažnju i za nju postanete „druga činčila“, najbolje za životinju je da joj nabavite društvo u vidu još jedne činčile.
Tako će ona dobiti svu pažnju koja joj je potrebna, a vi ćete uživati dok ih gledate srećne.
Ukoliko upoznajete dvije činčile, nemojte ih odmah staviti u isti kavez. Neka se prvo gledaju iz različitih kaveza ili igraju pod nadzorom. Tako će se navići jedna na drugu i neće biti borbe između njih kad ih spojite.
Ovo su samo smjernice, a svaka činčila je ličnost za sebe, tako da je o njima moguće pisati mnogo više nego što je ovde u kratkim crtama dato... 

Važan podatak je i da činčile žive duže od 15 godina, pa je i to razlog više za kupnju ovog držesnog stvorenja.

Proljeće je idealno za nabavu jednog izrazito lijepog, društvenog, neodoljivog i pomalo neobičnog kućnog ljubimca – činčilu. Ova ljupka životinja mnogima je, nažalost, još uvijek poznata samo kao materijal za izradu skupocijenih krznenih ukrasa i kaputa, no ona, zapravo, može biti idealan kućni ljubimac.

Porijeklo
Činčila (Cinchilla brevicaudata) potječe iz južne Amerike, gdje živi u prilično surovim uvjetima, u visokim planinama do 5.000 metara visine. Još u 18. stoljeću donesena je u Europu zbog krzna koje se koristilo za izradu toplih odjevnih predmeta. Odlikuje je gusto, nježno, mekano i do dvadeset centimetara dugačko krzno. Boja može biti siva u svim nijansama od srebrne do crne, a posebno rijetki su primjerci bež boje.
Karakteristike
Činčila spada u red glodavaca. Ima male, okrugle uši, veličine je patuljastog zeca, dok njezin kitnjasti rep podsjeća na vjevericu. Prednje šapice su joj razmjerno male, ali zato vrlo spretne te se njima vješto služi pri hranjenju i kretanju. Oči su joj izrazito crne, a pogled topao i živahan. Njušku odlikuju veliki brkovi koji su stalno u pokretu.
Držanje
Činčila je pogodna za kućnog ljubimca budući da ne zahtijeva puno pažnje, brige i izdataka. Potreban joj je velik kavez, po mogućnosti viši od 70 centimetara, s povišenim dijelom, a u kojem činčila voli boraviti. Kavez treba staviti na svjetlo i prozračno mjesto. Pritom treba izbjegavati propuh, dok temperatura ne bi smjela prelaziti 25 stupnjeva Celzijusa. Ne zaboravite da je činčila noćna životinja, pa je tijekom dana nemojte uznemiravati i očekivati od nje neke aktivnosti. U kavez se preporuča staviti i nekoliko grana po kojima će se činčila rado penjati. Na dno kaveza mogu se staviti drvene strugotine, slama ili posebna podloga za glodavce, koju je moguće nabaviti u svakoj boljoj trgovini za kućne ljubimce. Zanimljivo je da je činčila jedini glodavac čiji izmet nema karakterističan jak miris, što je još jedna pogodnost za držanje ovog kućnog ljubimca. Uz to, činčila je uredna životinja, pa nuždu obavlja u jednom uglu kaveza, što olakšava čišćenje. 


Prehrana
Prehrana činčile nije skupa. U našim trgovinama može se nabaviti briketirana hrana za činčile, a uz to, može joj se ponuditi i mješavina zrna za kuniće i zamorce. Činčila će rado pojesti i jogurt, jabuku, mrkvu te drugo korjenasto povrće i listove maslačka, a prava poslastica su joj mlade grančice drveća, posebno voćaka.
Aktivnosti
Činčili bi svakodnevno trebalo omogućiti večernju „jurnjavu“ po stanu, ali uz stalni nadzor, iz razloga da se negdje ne zavuče, odnosno da ne „napadne“ vaše sobno bilje. Nakon razgibavanja i maženja potrebno joj je omogućiti tzv. kupanje u posebnom pijesku vulkanskog porijekla, koji također možete nabaviti u trgovini za kućne ljubimce. Pijesak stavite u posudu, pa u kavez. Činčila će uživati u tom večernjem ritualu, a vi u promatranju. Na taj način ona „popravlja svoju frizuru“ i čisti krzno. Važan podatak je i da činčile žive duže od 15 godina, pa je i to razlog više za kupnju ovog držesnog stvorenja.







Nema komentara:

Objavi komentar